Nederland - Polen

Succesvolle interland Nederland-Polen: Polen tonen vooruitgang!
De overvolle en gezellige sporthal van Leens was vrijdag 20 maart de ambiance van de dubbelinterland Nederland-Polen. De organisatie was in handen van Nowegro. De belangstelling van de omliggende verenigingen uit de regio, de bobo's en van de pers was groot. De voorwedstrijden van de finalisten an het Nowegro-schoolkorfbaltoernooi en van het regioteam tegen de B-selectie van de Polen waren hieraan zeker debet. De sporthal zat stampvol kinderen die de woensdag met maar liefst 230 deelnemers en 21 teams aan het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi hadden deelgenomen. De finalisten mochten nogmaals om de eer strijden. En nu maar hopen dat Nowegro weer nieuwe leden kan bijschrijven aan haar bestand!
Nadat deze wedstrijd was gespeeld volgende de wedstrijd van het regioteam tegen de Poolse B-selectie. Het scorebord gaf in de rust 9-4 aan en de Polen moesten duidelijk met 18-10 het onderspit delven tegen het regioteam bestaande uit leden van Argo, Zunobri, Roda'70, DWA, Hoogkerk en Nowegro. De locale muziekband 'De Marnebloazers' omlijsten deze happening met verve. En 'aanvallen!!' galmde regelmatig door de sporthal waar menig decibel werd
doorbroken. Het Nationaal Poolse team maakte zich op voor de wedstrijd. Zij had alle hoop gezet om nu eens te winnen van het selectieteam afdeling Noord. Voorafgaande aan deze tot een climax opgebouwde interland een voorwoord van onze voorzitter van de afdeling Noord, Henk van der Laar.

Poolse korfbal in de lift
"Voor de doorsnee korfballer maakt het niet uit of korfbal buiten onze grenzen zich ontwikkelt", aldus Henk van Laar. "En ook de doorsnee vereniging zal zich daar ook niet dagelijks druk over maken. Toch is internationaal korfbal voor onze sport een belangrijke bijdrage aan de opwaardering van onze korfbalsport. Een vergelijking met andere sporten dringt zich daarbij op. De uitstraling van een Wereldkampioenschap en de Olympische Spelen is gigantisch. De KNKV realiseert zich dat en werkt aan een verdergaande internationalisering van het korfbal. In de afdeling Noord zijn we
nu al weer een vijftal jaren bezig om een deel van deze internationalisering in te vullen. En met succes", aldus de enthousiaste Henk. "Want we kunnen rustig stellen dat het korfbal in Polen in de lift zit. Niet alleen in een aantal maar ook in kwaliteit valt een duidelijke verbetering waar te nemen. De inbreng daarbij van een aantal verenigingen uit de afdeling Noord mag niet ongenoemd blijven. Dit geldt ook voor Jantinus Scholtmeijer die als bondscoach van de Polen een belangrijk bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van het spelpeil. Of dit zich ook vertaalt in het wedstrijd-
beeld moet afgewacht worden. We zullen het zien in de door Nowegro georganiseerde interland", begint Henk zijn voorwoord in het programmaboekje.

Niveau gestegen
Zijn woorden werden tijdens deze dubbel-interland bevestigd. De Polen zijn zeker op niveau gestegen. De korfposities en het spelverdelen hadden ze goed onder de knie en er werd met zeer veel enthousiasme, inzet en balvaardigheid gespeeld. Gedurende en na afloop van de wedstrijden staken zowel de spelers als de coaches Jantius Scholtmeijer (Polen) en Jans Dingste (Nederland) hun emoties niet onder stoelen of banken. Het was voor de stuurlui zeker een onderhoudende wedstrijd met een hoge mate van ambiance. De wedstrijden lieten weinig krachtsverschil zien. Het verschil tussen
beide ploegen was nooit meer dan twee doelpunten. De Poolse heren beschikten over een goed scorend vermogen. Met name Mirek Tako Myc en Marein Buczek waren voor de Nederlandse verdediging moeilijk af te stoppen. Beiden
schoten van afstand gemakkelijk raak. De Poolse dames toonden in vergelijking met een jaar geleden een grote vooruitgang. Verdedigend waren ze sterker geworden en aanvallend steunden ze op een goede wijze de Poolse
heren. Bij Nederland moest het in de aanval voornamelijk komen van het Roreko duo Sandra de Boer en Gert Flinkert. Beide spelers scoorden 6 keer en leverden hiermee een groot aandeel in de Oranje score. Na een gelijkopgaande eerste heft ging Oranje de rust in met een 7-8 voorsprong op Polen. Waarbij het opvallende was dat Sandra de Boer en Gert Flinkert 6 van de 7 Nederlandse treffers scoorden.

Weinig krachtsverschil
De tweede helft verliep exact als de eerste helft, goede en slechte momenten wisselde elkaar af, weinig krachtsverschil, mooie doelpunten maar ook gemiste doorloopballen en strafworpen. Bij 11-10 bracht Sandra de Boer met een afstandschot Nederland voor het eerst in de tweede helft weer op voorsprong. Maar Oranje kon niet doordrukken. De Polen kwamen steeds weer langszij en tot 21-21 ging het gelijk op. In de laatste minuut kende de consequent leidende scheidsrechter Norbert Mörchen uit Duitsland beide ploegen een strafworp toe. Eerst bracht Paul Herrema zijn ploeg op een 22-21 voorsprong. Waarna Piotr Osinski de bal op de rand van de korf schoot en helaas voor vele Leensters, die de Polen een warm hart toe droegen, miste. Nederland won dus met 22-21 van Polen in een wedstrijd waarin, gezien het
spelverloop en het onderlinge krachtsverschil, een gelijkspel ook op zijn plaats was geweest. Voor Nederland scoorden Sandra de Boer en Gert Flinkert 6x (Roreko), Tinus Schonewille 4x (HHV), Paul Herrema 3x (DDK), Jeanette
van Weeren 2x (Meko) en Henriette Jansma 1x (Argo).

Aangeleverd door S.S.C. Schaafsma (Zunobri)