Terug naar de hoofdpagina van de Medische Commissie


Schoeisel voor korfbal

Sportschoenen van een goede kwaliteit zijn van groot belang voor de actieve korfballer of korfbalster. Sportschoenen hebben een belangrijke functie bij het opvangen van krachten die tijdens het korfballen optreden. Er zijn echter vele soorten schoenen die afhankelijk van het oppervlak waarop gesport wordt, gebruikt kunnen worden. Er bestaat bij korfbal een grote varieteit in peeloppervlakken: van kunstgras en natuurgras tot gravel en de binnensportvloer. Tevens is er een groot verschil in lichaamsgewicht en bewegingspatroon, terwijl de voetvorm en het geslacht ook nog een rol spelen bij de keuze tussen de verschillende schoenen. Een precies en verantwoord advies is dus niet mogelijk, maar er zijn wel een aantal eisen die je in algemene zin aan goede korfbalschoenen moet stellen.

STABILITEIT

Een enkelverzwikking en pijn net onder de knieschijf zijn veel voorkomende korfbalblessures. De vele draai- en sprongbewegingen tijdens het korfbal spelen een belangrijke rol hierbij, evenals de stevigheid van het enkelgewricht en de steun die de schoen verleent. Bij regelmatig optredende verstuikingen kunnen een enkelbrace, tape of een bandage t.ezamen met spierversterkende oefeningen zeer nuttig zijn. Hogere schoenen tot boven de enkel, gebruikmakend van stevig materiaal met de mogelijkheid tot een goede insnoering van de enkel door het vetersysteem, kunnen bijdragen om de kans op verzwikkingen te verkleinen. De enkelfunctie moet uiteraard niet teveel gehinderd worden, zodat hardlopen, wenden en springen goed mogelijk blijft. De stevigheid van het zogeheten contrefort (=hielkap) speelt hierbij ook een belangrijke rol. De hielkap moet van hard niet indrukbaar materiaal gemaakt zijn, zodat hij goede zijwaartse stabiliteit kan geven, met name naar buiten toe om verzwikkingen te voorkomen.

 

ZOOLPROFIEL

De stroefheid en de schokdemping van het spel oppervlak varieert sterk afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt. Zelfs bij kunstgras kan de stroefheid verschillen, maar ook weersomstandigheden, zoals regen en dauw kunnen gras gladder maken, waardoor blessures op de loer liggen. De profilering van de zool onder de sportschoen kan de stroefheid die de sporter ondervindt beinvloeden. Maar ook het lichaamsgewicht en de lichtvoetigheid beinvloeden het bewegingspatroon van de korfballer. In algemene zin zijn vele kleine noppen van ongeveer 0,8 cm. hoogte onder de schoen het meest geschikt om op kunstgras te gebruiken. Deze schoen kan ook gebruikt worden voor droge, harde grasvelden. Bij de grasvelden die wij in Nederland het meeste aantreffen is een schoen met 6 tot 12 hogere noppen het meest gebruikelijk om een goede grip op de bodem te hebben. De voorkeur wisselt evenwel zeer sterk per persoon afhankelijk van de vele andere persoonlijke omstandigheden. In de zaal is een vlakke zool, eventueel met en draaipunt onder de bal van de grote teen, het meest geschikt. Meestal wordt polyuret haan als slijtlaag gebruikt. Wanneer de toplaag van de sporthalvloer ook uit polyurethaan bestaat is er een risico op uitglijden wanneer er water of zweet op het contactvlak aanwezig is. Dit is de reden van het veelvuldig droogpoetsen van de sporthalvloer na een val van een zweterig lichaam.

 

SCHOKDEMPING

Bij lopen, maar vooral bij springen komt het lichaam, via de voet, steeds met een klap op de grond terecht. De kracht die je lichaam via je voeten te verwerken krijgt is vele malen groter dan bij gewoon wandelen. Via het spierweefsel en de gewrichten probeert het lichaam de schokbelasting te verwerken om blessures te voorkomen. De ondergrond en het schoeisel spelen ook een belangrijke rol om het lichaam tegen die schokbelasting te beschermen. Gras is meestal een uitstekend dempend oppervlak. In mindere mate geldt dat voor kunstgras, gravel en een zaalsportvloer. De tussenzool van een sportschoen heeft als functie de schokdemping te verbeteren. Het is daarom logisch dat deze tussenlaag bij harde oppervlakken, een zaalsportvloer en kunstgras een onderdeel vormt van de sportschoen. bij de normale grasschoen is dit niet nodig, de aandacht is dan meer gericht op de stabiliteit van de schoen en het noppenprofiel. Wanneer er toch klachten ontstaan als gevolg van de relatie sporterschoenoppervlak dan kan een zooltje van dempend materiaal in de schoen nog een oplossing bieden.

SLIJTAGE

Schoenen slijten door gebruik. Oude schoenen zijn veel beter gevormd door de voet, maar de schokhemping en de stabiliteit van de schoen nemen wel af in de loop van de tijd. Tijdige vervanging voordat klachten en blessures de kop opsteken is aan te bevelen,evenals het afwisselen van de gebruikte schoenen om de zwakke punten in de relatie schoen en sporter te beperken.

CONCLUSIE

Concluderend kan gezegd worden dat persoonlijke advisering over de beste korfbalschoen hier niet te geven is door de grote variatie in oppervlak, voetvorm, lichaamsgewicht en bewegingspatroon van de actieve korfballer. Een schoen moet "natuurlijk" goed passen, niet alleen in de lengte maar ook in de breedte. De hielkap moet goed om de hiel aansluiten.Dat kan wel eens inhouden dat een bepaald merk voor jouw voeten niet geschikt is. Laat je bij het kopen van nieuwe korfbalschoenen goed adviseren. Het volgen van bovenstaande adviezen kan bijdragen tot een vermindering van de blessurekans.

De medische commissie van het K.N.K.V. 96/97