Terug naar de hoofdpagina van de Medische Commissie


Van NOC/NSF; aangedragen door Dr. Backx.

Herstelbevorderende oefeningen na een enkelverstuiking

Wanneer u een enkelblessure heeft opgelopen, kunt u zelf zorgen voor een spoedige en verantwoorde sporthervatting. Deze kaart bevat huiswerkoefeningen, die de spierkracht rondom, en het coordinatievermogen van de enkel verbeteren en zo het herstel van uw blessure bespoedigen. U kunt de aangegeven oefeningen thuis uitvoeren, waarbij u in sommige gevallen gebruik zult moeten maken van eenvoudige hulpmiddelen, Over andere middelen die een gezonde sporthervatting kunnen ondersteunen (zoals bijvoorbeeld een HansaSport bandage, tape, brace en een schoen met een hoge schacht) wordt op deze kaart geen informatie gegeven.

Op deze kaart wordt uitgegaan van een doorsnee enkelverstuiking. Daarbij is de buitenste enkelband of het enkelkapsel voor een deel ingescheurd. Afhankelijk van de ernst van de blessure dienen aanvang en opbouw van het herstelprogramma aangepast te worden. Bespreek dit vooraf met uw behandelend (sport)arts/(sport)-fysiotherapeut/sportmasseur.

In het onderstaande schema is een opbouw gegeven van het herstelprogramma voor de enkel. De genoemde oefeningen dienen tevens om een eventuele nieuwe enkelblessure te voorkomen. De opbouw van de oefeningen loopt van eenvoudig naar complex en van minder belastend naar belastend. Eventuele variaties op de oefeningen kunnen in overleg met de behandelaar worden uitgevoerd. Wanneer het herstel voldoende is gevorderd, kunt u (voorafgaand aan volledige sporthervatting) in overleg met uw behandelaar beginnen met sportspecifieke oefeningen.

Onder het kopje "periode" is aangegeven wanneer u moet starten met een bepaalde oefening. De dag van het ontstaan van de blessure is daarbij als uitgangspunt genomen. U kunt de oefening vervolgens gedurende het hele programma, maar ook daarna, blijven herhalen. Onder het kopje "oefening" vindt u een of meerdere nummers, die overeen komen met de oefeningen die aan de achterzijde van deze kaart staan uitgewerkt. Wanneer meerdere nummers vermeld staan, dient u de uitvoering van de eerstgenoemde oefening volledig af te werken voor u aan de volgende oefening begint. Wanneer de oefening een rekoefening betreft, dient deze niet verend maar passief te worden uitgevoerd. Onder het kopje "uitvoering" staat hoe vaak en hoe lang u de aangegeven oefening(en) uit moet voeren. (Tip: gedurende de rustperiode van de geblesseerde voet, kunt u de oefening ook met uw gezonde voet uitvoeren.) U dient de betreffende oefenseries steeds twee maal per dag uit te voeren.

Periode Oefening Uitvoering
Vanaf 7e dag 1 en 2 aantal: 10 keer / daarna 10-20 seconden rust. Doe dit 2 keer. *
  3 en 4 duur: 10-12 seconden / daarna 10-20 seconden rust. Doe dit 3 keer. *
Vanaf 14e dag 5 t/m 7 duur: 10-12 seconden / daarna 10-20 seconden rust. Doe dit 20 keer. *
Vanaf 21e dag 8 t/m 10 duur: 10-12 seconden / daarna 10-20 seconden rust. Doe dit 20 keer. *
  lopen, sprinten, schaatssprongen In overleg

 * Bovendien dient u de onder "uitvoering" aangegeven oefensessie tweemaal per dag uit te voeren.